Intel gaat pas vanaf de tweede helft van 2017 chips maken die gebruikmaken van kleinere onderdelen dan de huidige generatie.

Dat heeft het bedrijf woensdagnacht bekendgemaakt na de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

Door het uitstel komt er een onderbreking in het normale productieschema van de fabrikant. Intel probeert normaal gesproken elke twee jaar chips te produceren met kleinere transistoren. 

Eerder dit jaar werden de eerste Broadwell-processors met onderdelen op een schaal van 14 nanometer op de markt gebracht, maar de overschakeling naar een kleiner formaat volgt dus pas tweeënhalf jaar later.

Wet van Moore

Daarmee lijken de voorspellingen van de beroemde Wet van Moore in het geding te komen. In de jaren 60 en 70 voorspelde Intel-oprichter Gordon Moore al dat het aantal transistoren op een chip elke twee jaar zou verdubbelen.

Tot nu toe is die voorspelling zeer nauwkeurig gebleken, maar de productie van siliciumchips lijkt zijn grenzen te bereiken. Ook de migratie van Intel van 20 nanometer naar 14 nanometer-processen verliep niet soepel.

Het bedrijf is nu van plan om later dit jaar 'Skylake'-processoren uit te brengen, gevolgd door een tussengeneratie met de naam Kaby Lake in de tweede helft van 2016. Een jaar later moeten de eerste 10 nm-chips met de naam Cannon Lake op de markt komen.

Onlangs meldde IBM al een eerste prototype van een chip met 7 nm-processen te hebben gemaakt. Het is echter nog onduidelijk hoe lang het zal duren voordat zulke chips massaal kunnen worden geproduceerd.