Apple wordt aangeklaagd voor het adverteren bij de zoekterm iWatch in Google. De Apple Watch-maker toont bij die zoekopdrachten reclames voor zijn smartwatch.

Het Ierse bedrijf Probendi, dat software ontwikkelt, heeft nu een rechtszaak tegen Apple aangespannen in Milaan, meldt Bloomberg.

Probendi heeft het merkenrecht op iWatch in Europa en wil met de rechtszaak een schadevergoeding krijgen. Het Ierse bedrijf heeft momenteel zelf overigens geen product dat iWatch heet.

Vorig jaar gaf Probendi aan te werken aan een Android-smartwatch met de naam iWatch, maar de ontwikkeling daarvan staat momenteel op een laag pitje.

Het bedrijf heeft het merkenrecht op de iWatch overigens wel al sinds 2008 in handen. Voor de aankondiging van de Apple Watch in 2014 gingen er hardnekkige geruchten dat Apple zijn smartwatch de naam iWatch wilde meegeven. Of dat uiteindelijk niet is gebeurd vanwege problemen rond het merkenrecht is niet bekend.

87 miljoen euro

"Apple heeft systematisch bezoekers die op Google zoeken naar iWatch doorgestuurd naar zijn eigen website met advertenties voor de Apple Watch", zo staat volgens Bloomberg in de aanklacht.

Apple zou nooit op verzoeken of bezwaren van het Ierse bedrijf hebben gereageerd. Google zou op zijn beurt alleen hebben laten weten dat het niet verantwoordelijk is voor de geboden links.

Het merkenrecht op iWatch is volgens een onderzoek dat Probendi heeft laten uitvoeren 87 miljoen euro waard. Wat het bedrijf precies van Apple eist is niet bekend. Op 11 november vindt de eerste zitting plaats in de rechtszaak tegen Apple.