Het bedrijf Jewelbots ontwikkelt speciale vriendschapsarmbanden waarmee meisjes moeten leren programmeren. 

Jewelbots startte daarvoor een Kickstarter-pagina en haalde binnen een dag het doel van 30.000 dollar op. Op het moment van schrijven staat de teller op 52.000 dollar.

De Jewelbots-armbanden lichten standaard op als een vriendin in de buurt is en het is mogelijk met trillingen berichten naar elkaar te sturen.

Met een Android- of iOS-app is het echter ook mogelijk zelf functionaliteiten toe te voegen via een eenvoudige manier van programmeren. Dat gebeurt in een grafische interface met verschillende knoppen en schuifjes.

Door te programmeren kunnen de meisjes bijvoorbeeld hun armband laten trillen als ze een Instagram-melding hebben, een melding ontvangen als de auto van hun vader in de buurt is of zelfs een drone besturen.

De armbanden worden speciaal op meisjes gericht omdat Jewelbots het aantal vrouwen in de techwereld wil stimuleren. Het idee is om meisjes met de armbanden nieuwsgierig te maken.

Video: Introductiefilmpje Jewelbots

Tijdlijn

De Jewelbots waren verkrijgbaar vanaf 29 dollar per stuk, maar dat was een beperkte openingsaanbieding. Inmiddels kost de standaard Jewelbots 39 dollar.

Het bedrijf is al sinds september 2014 bezig met het testen van de armbanden. Inmiddels zijn er diverse prototypes gemaakt en in augustus moet het laatste testmodel geproduceerd worden. Die wordt in september dan getest en in december wordt het definitieve model gemaakt.

Vanaf maart 2016 krijgen de eerste mensen die het bedrijf op Kickstarter steunen hun armbandjes binnen.