De pc-markt is in het tweede kwartaal van 2015 flink gekrompen. Het gaat om de grootste daling in bijna twee jaar.

Dat melden onderzoeksbureaus IDC en Gartner vrijdag. De pc-markt bestaat uit desktopcomputers en laptops.

Volgend IDC kromp de markt met 11,8 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Gartner houdt het op een daling van 9,5 procent. De scherpste daling sinds het najaar van 2013. Ondanks de forse krimp blijven beide onderzoeksbureaus relatief positief over de vooruitzichten van de pc-markt.

"Onze analisten benadrukken dat de oorzaken van deze daling tijdelijk zijn en de pc-markt niet fundamenteel veranderen. De markt zal naar verwachting in 2016 weer stabiliseren en langzaam groeien", aldus Gartner.

IDC stelt voor de tweede helft van het jaar een kleine tot matige daling te verwachten en denkt ook dat de markt in de komende jaren zal stabiliseren.

Dollar en XP

De plotselinge sterke daling in het tweede kwartaal is volgens de onderzoekers het gevolg van de sterke positie van de dollar waardoor pc’s in veel landen duurder zijn geworden.

Bovendien verliep vorig jaar in het tweede kwartaal de ondersteuning van Windows XP waardoor veel mensen op het laatste moment hun pc vervingen. Het tweede kwartaal was toen opvallend goed, waardoor de daling nu groter uitpakt.

Windows 10

Tot slot komt Microsoft eind juli met Windows 10. Consumenten wachten daardoor mogelijk met de aanschaf van een nieuwe pc en fabrikanten proberen hun huidige voorraden te verkopen en verschepen daarom nog weinig nieuwe exemplaren.

Zowel IDC als Gartner kijken voor hun marktanalyses naar het aantal verscheepte pc’s.

IDC stelt overigens geen enorme stijging door Windows 10 te verwachten: "De lancering zal relatief goed gaan, maar veel gebruikers zullen kiezen voor een gratis upgrade van Windows in plaats van voor het kopen van een nieuwe pc."

Lenovo

In totaal werden er in de maanden april, mei en juni volgens IDC 66,1 miljoen pc’s verscheept en volgens Gartner 68,4 miljoen. Het record voor in het tweede kwartaal staat overigens op 87,5 miljoen in 2011.

Verdeling pc-markt

Bron: Gartner© NU.nl

Lenovo blijft volgens beide onderzoeksbureaus marktleider, maar zag het volume wel voor het eerst in twee jaar afnemen in vergelijking met een jaar eerder. HP staat op de tweede plek en Dell maakt de top drie compleet.

Alle pc-fabrikanten behalve Apple zagen het aantal verscheepte pc’s overigens krimpen in het tweede kwartaal.