Een Nederlandse startup heeft via crowdfundingplatform Kickstarter zijn doel van 150.000 dollar (135.000 euro) bereikt voor de productie van een camera die 360 graden-video's kan opnemen. De video's kunnen onder meer worden bekeken met virtualrealitybrillen.

De Sphericam 2 filmt in 4K-resolutie met maximaal 60 frames per seconde. Het resultaat wordt gedemonstreerd in een interactieve Youtube-video.

Het apparaat bevat zes camera's die in verschillende richtingen wijzen. Zij maken gebruik van een accu die het mogelijk maakt om 60 tot 90 minuten te filmen. De Sphericam 2 heeft een doorsnee van ongeveer 7 centimeter en weegt minder dan 400 gram.

De Sphericam kan de beelden van de zes verschillende camera's in real-time aan elkaar 'lassen', zodat 360-graden video's ook kunnen worden gelivestreamd met een bandbreedte van 100 Mbps. Ook de zes losse video's kunnen live worden uitgezonden.

Gebruikers van de Sphericam 2 kunnen het apparaat op een normaal statief schroeven. Als valschade wordt verwacht kunnen verwijderbare pootjes worden vastgemaakt aan het apparaat, die voor de camera's niet te zien zijn.

De Sphericam 2 wordt verkocht voor prijzen van minstens 1.399 dollar (1270 euro). De makers willen het apparaat in oktober leveren aan mensen die het Kickstarter-project steunen.