IBM heeft werkende computerchips gemaakt met circuits van 7 nanometer in diameter. Dat is twee keer zo klein als op de meest geavanceerde chips die momenteel verkrijgbaar zijn.

Dat melden verschillende Amerikaanse media. Chips die nu in smartphones en pc's worden gebruikt hebben elektrische circuits met een doorsnee van 22 of 14 nanometer. Dat betekent dat op de nieuwe chips van IBM minstens vier keer zo veel transistoren passen.

Dat maakt chips een stuk sneller, of maakt het mogelijk om even snelle chips een stuk kleiner te maken. Verwacht wordt dat eerst de stap wordt gemaakt naar 10 nanometer voordat chips met componenten van 7 nanometer (0,000007 millimeter) verschijnen.

Het is onduidelijk wanneer IBM verwacht de 7 nanometer-chips commercieel te kunnen aanbieden, maar dat zal in ieder geval nog jaren duren. Intel wil zijn 10 nanometer-chips in 2016 of 2017 op de markt brengen.

IBM werkte voor de ontwikkeling van de chip samen met Globalfoundries, het bedrijf dat de chipafdeling van IBM onlangs overnam, Samsung en de universiteit SUNY Polytechnic Institute.

Met de verdere miniaturisering van de chiptechnologie lijken de grenzen van het gebruikte materiaal silicium te worden bereikt. Intel zei eerder te verwachten dat chips op de 7 nanometer-schaal gebruik zouden moeten maken van een ander materiaal.