Wetenschappers van Samsung hebben een manier gevonden om de capaciteit van lithium-ion-batterijen bijna te verdubbelen door het gebruik van nieuwe materialen.

Dat melden de wetenschappers in een onderzoek dat is gepubliceerd in Nature.

Lithium-ion-batterijen hebben een negatief en positief deel, waarbij energie tijdens het gebruik van de negatieve naar de positieve kant stroomt. Bij huidige batterijen is die negatieve opslagkant vaak gemaakt van grafiet.

Samsung heeft de negatieve elektrode echter van silicium gemaakt. Dat verhoogde de capaciteit van batterijen met hetzelfde formaat 1,8 keer ten opzichte van reguliere batterijen.

Silicium is al vaker gebruikt bij de fabricage van batterijen, maar was tot nu toe ongeschikt omdat de levensduur kort was door snelle afname van de capaciteit. Samsung weet dat te voorkomen door lagen grafeen over het silicium te laten groeien.

Experiment

Toch is er nog steeds sprake van afname in capaciteit na verloop van tijd. Waar de capaciteit van de batterij in nieuwe vorm 1,8 keer hoger is dan bij reguliere lithium-ion-batterijen, was dat na 200 keer laden en ontladen teruggelopen tot 1,5 keer de capaciteit.

De levensduur van huidige lithium-ion-batterijen ligt rond de duizend laadcyclussen, waarbij de capaciteit na de de eerste 300 cyclussen terug begint te lopen.

De technologie van Samsung is momenteel nog in experimentele fase. Waarschijnlijk zal het daarom nog jaren duren voordat de batterijen met verhoogde capaciteit in de praktijk beschikbaar zijn.