LG blijft in rap tempo Android-smartwatches uitbrengen. De Watch Urbane is het nieuwste model, dat van de smartwatch een modieuzer object moet maken.

De Watch Urbane is ook het eerste horloge dat direct gebruik kan maken van de nieuwe versie van Android Wear, die de software behoorlijk op de schop gooit en nieuwe functies introduceert.

Intern is de Watch Urbane exact gelijk aan de eerdere G Watch R (review) en ook het scherm verschilt niet. Toch zit er in de prijzen een fors verschil: de Watch Urbane gaat in de verkoop voor 349 euro, terwijl de G Watch R te koop is voor minder dan 250 euro.

Bekijk de videoreview:

Uiterlijk

De hogere prijs van de Watch Urbane is niet te verklaren met specificaties, maar heeft puur te maken met smaak en mode. Een duurder analoog horloge heeft doorgaans ook niet meer functies dan een plastic Kruidvat-horloge, maar toch kost hij meer.

Over het uiterlijk van de Watch Urbane zijn de meningen verdeeld. Meerdere mensen die ik tegenkwam tijdens het dragen van het horloge reageerden verafschuwd, terwijl anderen hem mooier vonden dan eerdere smartwatches.

Subtiel is deze smartwatch in ieder geval niet: de Watch Urbane is een fikse glimmende kast om de pols. Met een doorsnee van 10,9 millimeter is de Watch Urbane iets dikker dan zijn voorganger.

De bouwkwaliteit van de roestvrijstalen kast is prima en de knop aan de rechterzijde voelt zeer stevig aan. Het meegeleverde lederen bandje zit prima en is mooi afgewerkt met een wit stiksel (een detail dat ook niet iedereen stijvol vindt; het bandje kan worden verwisseld door andere 22 mm-bandjes).

Of de Watch Urbane de hogere prijs waard is hangt puur af van persoonlijke smaak, maar wie een smartwatch enkel koopt voor de functionaliteit kan in ieder geval een stuk goedkoper uit zijn.

Scherm

Op het thuisscherm van de Watch Urbane zijn verschillende nieuwe wijzerplaten te kiezen, die voornamelijk zijn geïnspireerd door analoge horloges. Zo zijn er thuisschermen beschikbaar die de tijd in verschillende tijdzones tonen en heeft het horloge veel wijzerplaten met aparte wijzers voor dag van de week, maand en maanstand. Er is standaard voor ieder wat wils aanwezig, maar het blijft ook mogelijk om extra wijzerplaten te downloaden uit Google Play.

Het scherm van de Watch Urbane blijft constant aan, met een aangepaste wijzerplaat die een groot deel van het scherm donker houdt om energie te besparen. Je kan de tijd dus altijd aflezen zonder het scherm te hoeven activeren, een belangrijk verschil met de Apple Watch.

De kwaliteit van het scherm is overigens uitstekend. De kleuren zijn goed en het blijft speciaal om een volledig rond scherm om de pols te hebben. Als de zon erg fel is, kan gebruik worden gemaakt van een nieuwe brightness boost, die de verlichting van het scherm nog verder opkrikt dan normaal op de maximale stand.

De accu van het horloge gaat altijd makkelijk een dag mee, ook al staat het scherm constant aan. Het apparaat moet wel elke nacht aan de oplader, net als andere Android-horloges en de Apple Watch.

Specificaties

Scherm 1,3 inch
Resolutie 320 x 320 pixels
Processor Snapdragon 400
Werkgeheugen 512 MB
Opslag 4 GB
Gewicht 67 gram
Prijs 349 euro

Software

In de Android Wear-software zijn met versie 5.1 een aantal grote veranderingen doorgevoerd. Meest opvallen is het nieuwe app-scherm, dat het een stuk makkelijker maakt om snel apps op te starten.

Door vanaf de klok naar links te vegen verschijnt eerst een lijst met de drie meestgebruikte apps, met daaronder een volledige alfabetische lijst. Eerder moest door meerdere menu's worden gescrolld voordat zo'n lijst tevoorschijn kwam, dus de toevoeging is zeer welkom en zal het voor app-ontwikkelaars aantrekkelijker maken om slimme horloges te ondersteunen.

Een andere grote verandering is de toevoeging van wifi-ondersteuning. Eerder konden Android-horloges alleen verbinding maken via een smartphone, maar door een rechtstreekse wifi-verbinding kan de smartwatch ook nog berichten binnenhalen terwijl de smartphone ver weg ligt.

Het is dan zelfs mogelijk om sms'jes en telefoongesprekken te zien binnenkomen op het horloge, ook al gaan die niet via het datanetwerk. Dat is een indrukwekkend technisch staaltje, al is het nutteloos om telefoongesprekken op het horloge op te nemen. Het gesprek wordt dan wel gestart op de telefoon, maar bellen met het horloge zelf kan niet.

Er zijn ook kleinere veranderingen: het is bijvoorbeeld mogelijk om door de software te scrollen door met de pols te draaien. Dat is vooral vermoeiend en onlogisch. Ook nieuw is een Find My Phone-functie, die de telefoon laat rinkelen om hem terug te vinden.

Ondanks de verbeteringen blijft Android Wear een imperfect systeem. Het is handig om notificaties op de pols te ontvangen en Google Now biedt soms handige informatie aan, maar een smartwatch is nog niet essentieel. Daarvoor zijn er nog te weinig apps en toepassingen die echt iets unieks doen met de polscomputer.

Bugs

De nieuwe versie van Android Wear brengt bovendien de nodige bugs met zich mee. Tijdens de test koppelde ik de Watch Urbane twee keer aan een telefoon (één van Sony, en één van Samsung). Beide malen werd het horloge direct na de koppeling extreem traag en gingen de prestatieproblemen niet weg totdat ik met veel moeite de restart-knop in het instellingenmenu had gevonden.

Ook daarna bleef het horloge herhaaldelijk foutmeldingen tonen van vastgelopen apps. Ook die meldingen waren alleen weg te krijgen door het horloge te rebooten.

Conclusie

Met de Watch Urbane probeert LG de smartwatch chiquer te maken. Of dat is gelukt hangt vooral af van persoonlijke smaak. Vermoedelijk zullen we de 'Apple Watch-strategie' - één apparaat uitbrengen in meerdere versies die flink in prijs verschillen - steeds vaker zien bij gadgets die ook dienst moeten doen als sieraad.

Voor prijsbewuste consumenten blijven andere Android-horloges een betere keus, want de Watch Urbane doet niet meer dan eerdere apparaten als de G Watch R en Moto 360, die ook de nieuwe Android Wear-update ontvangen.

  • Goed scherm
  • Minstens 1 dag accuduur
  • Verbeterde software
  • Bugs
  • Prijs
  • Dikke behuizing
BEOORDELING