Een onderzoekstak van het Amerikaanse leger steekt geld in de ontwikkeling van een 'hoverbike', een zwevende motorfiets.

Het Army Research Lab heeft daartoe een contract gesloten met de bedrijven Malloy Aeronautics en Survice Engineering. Malloy haalde eerder al op Kickstarter geld op om een prototype van de hoverbike te maken.

Timothy Vong, projectcoordinator van de legeronderzoekers, noemt de zwevende fiets in een interview met ABC News een "tactisch verkenningsvoertuig", maar hij benadrukt dat het project zich nog in een zeer vroege fase bevindt.

In de komende drie tot vijf jaar moet een werkend prototype tot stand komen, en moet blijken of het überhaupt haalbaar is. De hoverbike zal in ieder geval geen helikopters gaan vervangen, stelt een woordvoerder.

Video: Demonstratie hoverbike

Reddingsacties

Hoeveel geld het Amerikaanse leger in de hoverbike steekt is onduidelijk. Op Kickstarter verzamelde Malloy vorig jaar 64.000 pond (zo'n 90.000 euro) om een prototype te maken.

Het bedrijf schreef toen op zijn projectpagina dat een hoverbike onder meer geschikt zou zijn voor reddingsacties in berggebieden en het vervoeren van reddingspersoneel bij grote rampen.

De hoverbike krijgt vier propellors. Het voertuig kan worden bestuurd door de richting van de windstroom uit die propellors te veranderen.