Onderzoekers van de universiteit in Tel Aviv hebben een draadloos afluisterapparaat ontwikkeld dat onopvallend verborgen wordt in een pitabroodje.

Het apparaatje heet de Portable Instrument for Trace Acquisition, dat afgekort kan worden tot PITA. Soortgelijke apparaten bestaan al wel, maar nog nooit waren ze zo goedkoop en zo klein. 

Met PITA kunnen encryptiesleutels onderschept worden zodat versleutelde data ontgrendeld kan worden. Daarbij hoeft geen fysieke verbinding gemaakt te worden: de antenne pikt de elektromagnetische signalen op met een bereik van een halve meter. 

Het apparaat bestaat verder uit een SDR-ontvanger, een besturingsmodule, een microSD-kaart, een wifi-antenne, batterijen en een pitabroodje. 

Het idee om het spionageapparaat in een pitabroodje te stoppen - en het ook daarnaar te vernoemen - kwam pas op het einde, vertelt onderzoeker Eran Tomer tegen Wired. De wetenschappers vonden de dag voor de deadline een pitabroodje in hun laboratorium en ontdekten dat alle onderdelen erin pasten.