Samsung zou updates van Windows moedwillig blokkeren op een onbekend aantal van zijn Windows-pc's, vermoedelijk omdat de updates voor problemen met usb op de Samsung-pc's zorgen.

Dat meldt Microsoft-mvp Patrick Barker.

De expert in het oplossen van computerbugs stuitte per toeval op de blokkering toen hij een Samsung-computer onderzocht. Windows Update leek op dat apparaat op willekeurige momenten uitgeschakeld te worden.

Bij nadere inspectie bleek de SW Update-service van Samsung een commando te bevatten dat Windows Update op apparaten met Windows XP en hoger kan deactiveren. Daardoor worden updates voor Windows niet automatisch geïnstalleerd, waardoor gebruikers gevaar lopen.

Omdat het bewuste onderdeel van de Samsung-software niet in het Nederlands lijkt te werken, is onduidelijk of Nederlandse gebruikers door de software zijn getroffen. Hoewel Samsung sinds 2014 geen laptops meer verkoopt in Nederland, was dat eerder wel het geval.

Het is niet bekend sinds wanneer Samsung de updates van Windows zonder medeweten van de gebruiker blokkeert. Een medewerker van Samsung zegt tegenover Barker dat het blokkeren van de updates mogelijk wordt gedaan om de usb 3.0-aansluitingen goed te laten werken. Die zouden na Windows-updates anders mogelijk niet werken.