De slimme helm Canary registreert wanneer straaljagerpiloten hun bewustzijn verliezen en kan vervolgens zelf overschakelen naar de automatische piloot.

Een piloot hoeft daar zelf niets voor te doen, zo bericht Reuters.

De helm is uitgerust met een sensor die onder meer de hartslag, bloeddruk en de zuurstof in het bloed meet. Op basis daarvan kan het apparaat de drager waarschuwen als er een risico op flauwvallen of andere lichamelijke problemen bestaat.

In het geval van verlies van bewustzijn geeft de helm een signaal door aan het vliegtuig om de automatische piloot in te schakelen.

De Canary is in eerste instantie bedoeld voor militaire doeleinden. De helm is speciaal ontworpen voor piloten van gevechtsvliegtuigen, die vaak op grote hoogte en met hoge snelheid vliegen. 

Canary zou over een jaar klaar zijn om op de markt gebracht te worden. Een prijs werd niet genoemd door het Israëlische bedrijf achter de helm, Elbit Systems. 

Yaron Kranz van Elbits onderzoeksafdeling ziet ook mogelijkheden voor piloten van reguliere vliegtuigen. Die zouden bijvoorbeeld alleen de sensor kunnen dragen, zonder de helm. 

Video: Bekijk een demonstratie van de Canary-helm