Onderzoekers van de universiteit van Berkeley, Californië hebben een robot gemaakt die veel weg heeft van een kakkerlak. De vorm van de robot helpt bij kruipen door smalle gangetjes. 

Onderzoeker Chen Li en en zijn team wilden een manier ontwikkelen om een robot door een moeilijk begaanbaar terrein te laten manouvereren zonder gebruik te maken van extra sensoren. 

Het zespotige kakkerlakrobotje kreeg de opdracht om door veld vol grasspriet-achtige objecten te manouveren. De robot had in eerste instantie een vlakke rug, en viel daardoor vaak om. Met een rond schild op zijn rug werd het manouveren echter een stuk makkelijker. In plaats van om te vallen rolde het robotje langs de obstakels. 

Video: Robotkakkerlak beweegt langs obstakels

Er werden in totaal drie verschillende vormen getest: een ronde ovaal, een vlakke ovaal en een vlak vierkant. Hoe minder rond de robot was, hoe moeilijker het bleek om langs de obstakels te manouvereren, blijkt uit het onderzoek

De kakkerlak zal niet het laatste beest zijn dat als inspiratiebron dient voor robots. Het onderzoeksteam doet verder onderzoek naar welke vormen uit de natuur nog meer handig van pas kunnen komen.