De populariteit van onbemande vliegtuigen (drones en modeltoestellen) leidt steeds vaker tot incidenten. Vorig jaar ontving de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) 27 meldingen van crashes en andere incidenten, terwijl dat aantal in 2012 nog maar acht was.

ILT constateerde dinsdag aan de hand van cijfers over 2014 dat zowel het professionele als het recreatieve gebruik toeneemt. Hobbyïsten gaan vaker in de fout dan bedrijven die drones gebruiken voor bijvoorbeeld luchtvaartfotografie of industriële inspecties.

Volgens de inspectiedienst hebben zich de afgelopen twee jaar twee ernstige incidenten voorgedaan, die als bijna-ongevallen kunnen worden gekwalificeerd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht incidenten met drones boven Harderwijk in 2013 en Nistelrode in 2014, waarbij overigens niemand gewond raakte.

Later dit jaar worden de regels rond 'minidrones', met een gewicht van maximaal 4 kilo, versoepeld. Het wordt dan ook voor commerciële gebruikers toegestaan om zonder vergunning te vliegen, een regel die voor particuliere gebruikers nu al geldt.

Drones mogen niet hoger dan 50 meter vliegen en moeten binnen 100 meter van de bestuurder blijven. In een straal van 5 kilometer rond luchthavens mogen drones helemaal niet worden gebruikt.