Een Amerikaanse batterijstartup onder leiding van een MIT-professor claimt een doorbraak in zowel de productietijd als kosten van het maken van lithium-batterijen.

De startup, die de naam 24M draagt, is opgericht door professor Yet-Ming Chiang van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), een van de meest vooraanstaande technische universiteiten. 24M is vijf jaar geleden opgericht, maar maakt nu pas zijn plannen openbaar, meldt Quartz.

Chiang startte 24M in eerste instantie om een opvolger voor de huidige lithium-ion-batterij te ontwikkelen. Momenteel is fossiele brandstof naar schatting zo'n vier keer goedkoper dan het produceren van lithium-ion-batterijen. Om batterijen een aantrekkelijker alternatief voor fossiele brandstof te maken moet die prijs omlaag.

Lithium-ion-batterijen worden veel gebruikt in elektronica als smartphones en laptops, maar ook in elektrische auto's.

Van uren naar minuten

In de afgelopen vijf jaar kwam 24M er achter dat niet op de techniek van de batterij zelf, maar op het productieproces de grootste tijds- en kostenwinst kan worden gemaakt. Huidige lithium-ion-batterijen worden namelijk al sinds hun commerciële doorbraak op dezelfde manier gemaakt.

Die methode kost zo'n 22 uur per batterij, in grote fabrieken die minstens 100 miljoen dollar kosten om op te zetten. Chiang kan met zijn methode momenteel in tweeënhalve minuut een batterij maken, met een apparaat ter grootte van een koelkast.

Het eerste productiemodel van de batterijmachine is naar verwachting over twee jaar gereed, en maakt dan batterijen in tussen de twee en tien seconden. Die batterijen zijn in eerste instantie stationair, en niet bedoeld voor auto's of mobiele apparaten.

Veel goedkoper

De batterijen worden dan gemaakt voor een prijs van 160 dollar per kilowattuur, waar 500 dollar momenteel de geschatte standaard is. Tegen 2020 denkt Chiang dat de prijs op 85 dollar per kilowattuur ligt, 30 procent goedkoper dan de geschatte prijs van regulier geproduceerde lithium-ion-batterijen tegen die tijd.

Bovendien kost de batterijmachine van 24M in 2020 volgens Chiang 11 miljoen dollar. Dat zal de prijs voor het starten van een batterijfabriek dusdanig terugdringen dat de prijs voor zowel grote als kleine batterijen snel zal dalen.