Chipmaker AMD zou overwegen bepaalde bedrijfstakken af te stoten, of zichzelf in tweeën te splitsen, om zo zijn concurrentiepositie te verbeteren.

Dat melden drie bronnen aan persbureau Reuters.

De overwegingen zouden nog voorbereidend zijn, een definitieve beslissing is nog niet genomen. Samen met een consultancybedrijf bekijkt AMD scenario's van een eventuele opsplitsing of het afstoten van bedrijfstakken.

Met een dergelijke ingreep zou AMD zijn teruglopende marktaandeel op de chipmarkt willen verbeteren, en daarmee zijn concurrentiepositie met vooral Intel. Als optie zou AMD onder meer het afsplitsen van ATI overwegen, een fabrikant van grafische kaarten die sinds 2006 bezit van AMD is.

AMD zou onder zijn vorige ceo eerder een opsplitsing hebben overwogen. Die plannen zijn toen niet doorgegaan, maar sindsdien heeft de chipmaker een nieuwe ceo, Lisa Su. Zij staat volgens geruchten open voor alle opties om het tij voor AMD te doen keren.

Een woordvoerster van AMD ontkent het bericht echter tegenover Extremetech: "Hoewel we normaal niet zouden reageren op zulke berichten, kunnen we bevestigen dat we op dit moment geen plannen hebben voor zo'n project." Eerder wilde AMD tegenover Reuters nog niet reageren op het gerucht.