Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben een variant van de Japanse papierkunst origami als inspiratie gebruikt voor het maken van een uitrekbare batterij.

Het ontwerp van de accu is geïnspireerd door kirigami, een versie van origami waarbij papier niet alleen gevouwen maar ook geknipt mag worden.

De wetenschappers van de Arizona State wisten een batterij te ontwerpen die door dit ontwerp kan worden 'uitgevouwen' en daardoor twee keer zo lang wordt. Het flexibele ontwerp zou kunnen worden gebruikt voor accu's in slimme kleding, of om te verwerken in de armband van een smartwatch.

In het tijdschrift Scientific Reports tonen de onderzoekers hoe ze de accu, verwerkt in een stuk elastiek en om een pols gewikkeld, koppelden aan een Samsung Gear 2-smartwatch. Met de flexibele accu kreeg het horloge genoeg energie om 90 minuten te bellen.

"Dit soort batterij zou kunnen worden gebruikt om de omvangrijke en rigide batterijen te vervangen die de ontwikkeling van compacte wearables beperken", zegt Hanqing Jiang, leider van het onderzoek.

Bekijk hoe de accu een smartwatch oplaadt: