Industrial Light & Magic, één van 's werelds grootste makers van special effects, werkt aan een techniek om filmscènes in virtual reality te verkennen, te beginnen met Star Wars: The Force Awakens.

Dat meldt het bedrijf tegenover USA Today. De krant kon virtual reality-technologie ontwikkeld door het ILMxLAB van Industrial Light & Magic alvast bekijken, maar het bedrijf toont de techniek ook in een video.

Daarin is te zien de special effects-maker werkt aan een methode om scènes in virtual reality op te nemen. Virtuele personages kunnen door echte acteurs worden gespeeld, en omstandigheden van de virtuele omgeving kunnen ter plekke door de regisseur worden gewijzigd.

Oculus Rift

Zo kan een virtuele scène tot in de kleinste details in 360 graden rondom de toeschouwer worden opgenomen. In een voorbeeldscène zag USA Today bekende Star Wars-robots R2-D2 en C3PO schuilen voor de vijand. Door het scherm te draaien konden zij helemaal rond de hoofdpersonen kijken.

De technologie wordt ontwikkeld om zowel met een iPad als met een Oculus Rift bekeken te kunnen worden. Met een Oculus Rift vr-bril draaien gebruikers hun hoofd om rond te kijken, met een iPad moet het tablet worden bewogen als venster naar de virtuele wereld.

De techniek van het ILMxLAB komt later dit jaar beschikbaar in de vorm van speciale vr-scènes van nieuwe Star Wars-film The Force Awakens. Daarna zal Industrial Light & Magic de techniek ook aan Hollywood beschikbaar stellen.