De Nederlandse ontwikkelaar van Homey, een afstandsbediening voor slimme apparaten, heeft een investering van ruim 1 miljoen euro gekregen.

Dat meldt het bedrijf vrijdagmiddag. Het gaat om investeringen van private investeerders. Tegenover NU.nl willen de oprichters van Athom, maker van Homey, de identiteit van de private geldschieters niet bekend maken.

De investering is volgens Athom de laatste stap richting een introductie op de massamarkt van Homey. Die verkoop staat gepland voor na de zomer, wanneer mensen die Homey op Kickstarter vooruitbestelden hun exemplaar hebben ontvangen.

Spraakbesturing voor smart home

Het apparaat werd in mei 2014 als crowdfundingproject op Kickstarter geïntroduceerd. De actie bleek één van de meest lucratieve Nederlandse Kickstarter-projecten, met een opbrengst van 203.918 euro en zo'n duizend backers die het product vooruitbestelden.

Homey moet een spraakgestuurd middelpunt voor het smart home worden, met gadgets als wifi-lampen, een slimme thermostaat maar ook speakers en tv. Dergelijke producten worden vaak met losse apps bestuurd, Homey wil als een universele afstandsbediening gaan fungeren.

Het apparaat kan daarnaast ook met een app worden bestuurd, om bijvoorbeeld op afstand de oven alvast voor te verwarmen. Daarnaast houdt Homey in de gaten wanneer gebruikers thuiskomen of weggaan, om daar automatisch op in te spelen door apparaten in of juist uit te schakelen.