Blackberry zal toekomstige smartphones waarschijnlijk gaan uitrusten met besturingssysteem Android.

Dat onthullen vier anonieme bronnen tegenover Reuters.

Momenteel maakt Blackberry nog toestellen met het eigen systeem Blackberry 10. Die software werd begin 2013 geïntroduceerd, maar heeft niet gezorgd voor een groter marktaandeel. Blackberry heeft momenteel ongeveer 1 procent van de smartphonemarkt in handen.

Om dat te veranderen zou het bedrijf nu over willen stappen op Android, het besturingssysteem van Google dat al gebruikt wordt door onder meer Samsung, Sony, LG en Huawei. Het is niet duidelijk of Blackberry 10 daarmee helemaal vaarwel wordt gezegd.

"We reageren niet op geruchten en speculatie", aldus Blackberry in een reactie tegenovers Reuters. "Maar we blijven toegewijd aan Blackberry 10 dat ongeëvenaarde veiligheid en productiviteit biedt."

Beveiligingssoftware

De overstap naar Android is volgens de bronnen een manier voor Blackberry om te laten zien dat zijn beveiligingssoftware die populair is in de zakelijke wereld ook geschikt is voor andere toestellen. Met meer marktaandeel op de smartphonemarkt zou die software bovendien sowieso al populairder worden.

Het bedrijf maakte eerder al bekend dat fysieke toestellen minder belangrijk zijn voor Blackberry en dat het bedrijf zich meer richt op software en diensten.

Slider

In de herfst zou het eerste Android-toestel van Blackberry moeten verschijnen. Dat zou dan een zogeheten slider zijn, met een uitschuifbaar toetsenbord en een touchscreen. Met de fysieke toetsenborden kan Blackberry zich op de Android-markt onderscheiden.

Twee van de vier bronnen vertellen dat als Blackberry Android gaat gebruiken, de software wel zal worden aangepast om diverse functies uit Blackberry 10 over te nemen.