Oculus heeft de consumentenversie van zijn virtualrealitybril Oculus Rift officieel onthuld.

Dat deed het bedrijf donderdagavond tijdens een eigen persconferentie.

De consumentenversie staat gepland voor het eerste kwartaal van 2016. Een prijs werd niet bekendgemaakt, maar Oculus liet eerder al vallen dat de bril samen met een geschikte pc zo'n 1500 dollar gaat kosten.

Definitief ontwerp

De virtualrealitybril heeft twee oled-schermen met daarvoor twee lenzen. Deze kunnen gebruikers verschuiven zodat ze precies voor hun ogen zitten. Verder biedt de bril een geïntegreerde koptelefoon. Deze kan echter losgekoppeld worden om een eigen koptelefoon op de bril aan te sluiten.

De Oculus Rift wordt verder geleverd met een camera-accessoire dat de bewegingen van spelers volgt en kan vertalen naar acties in een spel.

Dit accessoire ziet eruit als een microfoonstandaard met daarop een camera gemonteerd, zoals in woensdag gelekte afbeeldingen al zichtbaar was.

Eigen controller

Oculus presenteerde ook een eigen bewegingsgevoelige controller, Oculus Touch, al gaat het nog wel om een prototype. Deze controller wordt in tweevoud geleverd en maakt het mogelijk om ook de handen weer te geven in de virtuele wereld.

Hierdoor kunnen gebruikers bijvoorbeeld ook met hun echte hand iets in de virtuele wereld aanwijzen wanneer zij met meerdere spelers samenspelen. Daarvoor zitten er sensoren aan de binnenkant van de controller.

De Oculus Touch is draadloos en bevat ook traditionele input zoals een analoge stick, twee actieknoppen en een zogeheten trigger op de achterkant. Daarnaast is er een speciale knop voor de wijsvinger, bedoeld om bijvoorbeeld voorwerpen op te pakken en weer los te laten.

Samenwerking met Xbox

De consumentenversie wordt standaard geleverd met een draadloze Xbox One-controller. Oculus stelt naar eigen zeggen dat er aan het ontwerpen van een controller jaren van experimenten voorafgaat, wat het bedrijf heeft doen besluiten om voor de controller met Microsoft samen te werken.

Daarnaast wordt het met de Oculus Rift mogelijk om Xbox One-games naar de virtualrealitybril te streamen. Op die manier kunnen de spellen in een soort virtuele huiskamer gespeeld worden.

Microsoft heeft zelf geen vr-bril in ontwikkeling, maar werkt wel aan de augmented reality-bril Hololens.

Games

Wanneer de Oculus Rift begin 2016 wordt gelanceerd, zijn onder meer de de first-person ruimtesimulator Eve: Valkyrie en role-playing game Chronos beschikbaar.

Insomniac Games, bekend van onder meer Ratchet & Clank en Sunset Overdrive, ontwikkelt exclusief voor de Rift de game Edge of Nowhere. Verder heeft Oculus samenwerkingen met ontwikkelaars als Square Enix en Ready At Dawn, maker van Playstation 4-game The Order: 1886

Oculus wil ook onafhankelijk ontwikkelde games voor zijn virtualrealitybril stimuleren. Daarvoor trekt het naar eigen zeggen tien miljoen dollar uit.

Besturingssysteem

Oculus belooft dat zijn virtualrealitybril direct werkt wanneer deze aangesloten wordt. Hiervoor heeft het een eigen besturingssysteem gemaakt, Oculus Home. Deze omgeving is zichtbaar wanneer gebruikers de bril opzetten en bevat onder meer de gamesbibliotheek. Daarnaast is het mogelijk om demo's van spellen te proberen.

Daarnaast heeft Oculus Home elementen van een sociaal netwerk zoals Facebook, dat eigenaar is van Oculus.