Jawbone, maker van fitnesstrackers, heeft zijn grootste concurrent Fitbit voor de tweede keer in een maand tijd voor de rechter gesleept.

Volgens Jawbone heeft Fitbit een patent van het bedrijf geschonden. Jawbone is van plan een verkoopverbod te eisen.

Volgens de Wall Street Journal gaat het om het patent op "een welness applicatie die gebruikmaakt van een band die data verstuurt".

Jawbone stelt 100 miljoen dollar aan onderzoek en ontwikkeling te hebben uitgegeven en honderden patenten te hebben. Het bedrijf wil naast de rechtszaak naar de International Trade Commission stappen. Deze instantie kan een importverbod uitspreken in de Verenigde Staten.

Fitbit stelt in een reactie dat het zijn eigen producten onafhankelijk heeft ontwikkeld en meer dan tweehonderd patenten en patentaanvragen te hebben. "We zullen ons met hand en tand verdedigen tegen deze beschuldigingen."

Tweede rechtszaak

Enkele weken geleden startte Jawbone al een rechtszaak tegen zijn concurrent omdat Fitbit bedrijfsgeheimen en werknemers gestolen zou hebben.

Jawbone heeft slechts enkele procenten van de markt in handen terwijl Fitbit de absolute marktleider is. Fitbit maakte onlangs nog bekend een beursgang te gaan maken, die volgens de Wall Street Journal al zo vroeg als volgende week kan plaatsvinden.