Op de onlangs vernieuwde website van virtualrealitybril Oculus Rift zijn vermeldingen gevonden van een apart besturingssysteem voor de bril.

De geüpdatete website ging vandaag live en telt af naar de persconferentie die Oculus donderdag houdt. 

Kort daarna plaatste een Reddit-gebruiker enkele verborgen afbeeldingen die hij op de site had gevonden. Hierop is naast een selectie van conceptafbeeldingen van de Oculus Rift ook een vermelding van 'vrOS' te zien. 

'OS' slaat hierbij op 'operating system', oftewel besturingssysteem. De naam staat nog wel tussen haakjes, wat doet vermoeden dat het om een codenaam gaat.

Oculus stelt dat zijn virtualrealitybril ontworpen is om zo "makkelijk, uitnodigend en comfortabel" mogelijk te worden. Het eigen besturingssysteem is daar onderdeel van. Oculus omschrijft het als een omgeving waar gebruikers "altijd verbonden" zijn en "naar terug willen keren".

Voor Samsungs virtualrealitybril Gear VR ontwierp Oculus al een beperkt besturingssysteem, inclusief appwinkel om nieuwe vr-applicaties met de bril op te kunnen downloaden. Naar verwachting krijgt de consumentenversie van de Oculus Rift ook zo'n omgeving. 

Controller

Op andere afbeeldingen is ook voor het eerst de controller te zien die bij de Oculus Rift wordt geleverd. Oculus heeft het accessoire tot op heden nog niet officieel onthuld. Op basis van de gelekte afbeeldingen biedt de controller een soort trackpad vergelijkbaar met die op de Steam-controller.

Daarnaast is ook de zogeheten Rift Tracker te zien, die de positie van spelers detecteert. Deze heeft de vorm van een losse microfoonstandaard. Bij de ontwikkelaarversie betreft dit nog een losse webcamvormige camera.

Volgens Oculus-oprichter Palmer Luckey is de gelekte informatie echt, maar betreft het "antieke" conceptafbeeldingen. 

De consumentenversie van de Oculus Rift staat gepland voor het eerste kwartaal van 2016.