Het team van het Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) uit Zuid-Korea heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Florida de DARPA Robotics Challenge gewonnen. 

Dit is een internationaal gerenommeerde wedstrijd voor robots die wordt ondersteund wordt door het Pentagon.

Het winnende team nam het vrijdag en zaterdag op tegen in totaal vierentwintig teams uit onder meer Duitsland, Italië, Japan en de VS. De Koreanen gaan naar huis met twee miljoen dollar (1,8 miljoen euro).

De Koreaanse HUBO-robot, met een lengte van 180 centimeter en een gewicht van 80 kilo, wist het snelste het volledige parcours af te leggen. Dat lukte onder meer door de optie om te knielen en zich op wielen verder te bewegen.

Parcours

De deelnemende robots moesten in de finale zo snel mogelijk een parcours vol obstakels voltooien. Elke hindernis staat voor een bepaald rampscenario dat de robot moet oplossen.

Zo moesten ze bijvoorbeeld een gat boren in een betonnen muur, autorijden en navigeren door een terrein vol met brokstukken.

Bekijk de vijf beste robots van de Robotics Challenge

Video: Robots voltooien obstakelparcours

Rampen

De technologische onderzoekstak van het Amerikaanse leger, DARPA, begon in 2011 met de wedstrijd als reactie op de ramp in Fukushima.

Omdat de Japanse kerncentrale in Fukushima door straling onbegaanbaar was voor mensen, werden er robots gebruikt om de centrale te betreden. De ramp kon echter niet worden voorkomen, omdat medewerkers niet getraind waren in het besturen van de robots.

 DARPA hoopt de ontwikkeling van robots met de wedstrijd te stimuleren.

Google

Het team Google's Schaft-robot behoorde aanvankelijk tot de favorieten, maar het team haakte af omdat het niet gelinkt wilde worden aan militaire doeleinden.

Google heeft  in de afgelopen tijd meerdere bedrijven gekocht die zich bezighouden met verschillende aspecten van robots. Het bedrijf wil zich de komende jaren richten op het ontwikkelen van intelligente en mensachtige robots.

Bekijk de vijf meest indrukwekkende robots

Vijf andere briljante projecten van DARPA