Apple roept de Beats Pill XL-speaker terug, omdat de batterij ervan een brandgevaar kan vormen.

Dat meldt het bedrijf woensdag. Op een speciale site legt Apple uit hoe kopers hun speaker terug kunnen sturen.

Mensen met een Beats Pill XL kunnen het aankoopbedrag van 300 euro teruggestort krijgen op hun rekening, of ontvangen hetzelfde bedrag in de vorm van een waardebon voor de Apple Store.

In een persbericht over de terugroepactie benadrukt Apple duidelijk niet verantwoordelijk te zijn voor het defect: "De Beats Pill XL werd in november 2013 door Beats by Dre geïntroduceerd. Apple nam Beats in 2014 over."

Het is onduidelijk hoeveel gevallen van vlamvattende Beats-speakers er bekend zijn. Volgens Apple is dit "zeldzaam". Ook is onbekend wanneer de speaker precies uit de handel is genomen. Uit een gearchiveerde kopie van de Apple Store-website blijkt dat de Beats Pill XL eind maart in ieder geval nog in Nederland verkrijgbaar was.

Bij de overname van Beats had Apple vermoedelijk vooral ogen voor de streamingdienst van het bedrijf. Verwacht wordt dat de iPhone-maker volgende week tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC aankondigt dat die streamingdienst als onderdeel van iTunes opnieuw wordt gelanceerd en naar meer landen komt.