Een modulaire smartwatch, die gebruikers functies laat toevoegen door delen van de armband te verwisselen, zal draaien op een aangepaste versie van Android.

Het apparaat, van de Britse startup Blocks Wearables, zal geen gebruikmaken van Android Wear, de speciaal voor smartwatches gemaakte Android-variant.

De startup vertelt aan Techcrunch dat Android Wear nog niet genoeg functies ondersteunt. Zo is het niet mogelijk om binnen Android Wear 3G- of 4G-verbindingen aan te bieden, maar moet een internetverbinding altijd via een smartphone lopen.

Daarom heeft Blocks Android Lollipop aangepast, zodat het systeem werkt met een cirkelvormig scherm. De startup werkt samen met Qualcomm en zal zijn apparaat daarom, net als veel Android Wear-smartwatches, laten draaien op een Snapdragon 400-chip van het bedrijf.

Naast een cirkelvormige 'kernmodule' met scherm en andere belangrijke hardware, zullen Blocks-eigenaren het bandje van de smartwatch kunnen laten bestaan uit meerdere modules, die bijvoorbeeld extra accucapaciteit of een hartslagmeter toevoegen. Prijzen zijn nog niet bekend.

De Blocks-smartwatch zal binnenkort worden aangeboden via Kickstarter. Zeven tot acht maanden later moet de smartwatch daadwerkelijk naar kopers worden verstuurd.  Het apparaat zal zowel met Android-telefoons als iPhones overweg kunnen.