Google werkt aan een computer ter grootte van een MicroSD-kaart die op elk apparaat een extra beveiligd element kan toevoegen.

Dat bleek vrijdag tijdens een presentatie op ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Project Vault, zoals de computer heet, wordt voorlopig enkel intern getest bij Google.

Het bedrijf vergeleek de MicroSD-computer met een kluis in een huis. Deuren en ramen zorgen ervoor dat een huis niet helemaal veilig is, dus bewaren mensen de belangrijkste objecten in een apart beveiligde kluis.

Project Vault is ook zo'n kluis, met een eigen processor, nfc-chip, cryptografische software, en beveiligde opslag. Apparaten herkennen het apparaat echter als een normale microsd-kaart waarmee beperkt kan worden gecommuniceerd. 

Project Vault werkt ongeacht het besturingssysteem van een apparaat. Apps kunnen worden geprogrammeerd om met de sd-kaart te communiceren en daar belangrijke informatie op te slaan. Deze data zijn alleen in te zien als de gebruiker zijn identiteit kan bewijzen.

Wachtwoorden

Google wil voor het verifiëren van identiteiten echter zo snel mogelijk van het wachtwoord af. Regina Duggan, hoofd van het Advanced Technology and Projects-team van Google, toonde vrijdag dat Google wachtwoorden wil vervangen door de sensoren van telefoons te gebruiken om mensen te herkennen.

Het bedrijf ontwikkelde software die onder meer de bewegingssensor, microfoon en camera van een telefoon gebruikt om mensen te herkennen. Ook wordt het patroon van aanrakingen geanalyseerd. 

Bij het inloggen op een bankier-app zou de gebruiker bijvoorbeeld kunnen worden gevraagd om een zin in te typen. De telefoon analyseert op welke manier dat gebeurt, en probeert ondertussen het gezicht van de gebruiker te herkennen met de camera.

Het is onduidelijk of en wanneer Google plannen heeft om de technologie daadwerkelijk beschikbaar te maken binnen Android of andere systemen.