Google heeft een chip ontwikkelt die radar gebruikt om handgebaren te herkennen. De chip is klein genoeg om in een smartwatch te verwerken.

Dat vertelde Ivan Poupyrev van het Advanced Technology and Projects-team van Google tijdens een presentatie op ontwikkelaarsconferentie Google I/O.

Poupyrev vertelde dat smartwatches en andere 'wearables' bijna te klein zijn om nog te gebruiken met onze handen. Volgens de onderzoeker zouden losse handgebaren een betere manier zijn om zulke apparaten te besturen.

De gebruiker zou dan bijvoorbeeld met zijn vingers kunnen draaien alsof aan een knop wordt gedraaid, of twee vingers tegen elkaar tikken om een knop in te drukken, zonder dat het schermformaat een beperking is.

Volgens Poupyrev zijn camera's niet goed genoeg om gebaren te herkennen. Radar is wel geschikt: "Het is snel, precies, kan door materialen heen kijken, maar er is één probleem: het pas niet in een horloge", zei hij, terwijl een foto van een enorme radarinstallatie verscheen.

Chip

In tien maanden heeft het onderzoeksteam van Google een piepkleine chip ontwikkeld die gebaren kan herkennen, onder de naam Project Soli. Onderzoeker Jaime Lien demonstreerde tijdens een live demonstratie dat verschillende gebaren al kunnen worden herkend en gebruikt om bijvoorbeeld instellingen in apps aan te passen.

Volgens Lien worden zelflerende computernetwerken ingezet om gebaren te leren herkennen. Zo wordt de herkenning steeds nauwkeuriger als mensen het systeem vaker gebruiken.

Google is van plan om de sensor later in 2015 beschikbaar te maken voor ontwikkelaars. Het is onduidelijk of er al plannen zijn om een smartwatch met het radarsysteem te maken.

Slimme colbert

Poupyrev toonde vrijdag ook dat Google werkt aan geleidend textiel dat kan worden gebruikt om elektronica te besturen. Google werkte samen met verschillende textielproducenten om geleidend materiaal te verwerken in katoen en zijde.

Tijdens de presentatie toonde Poupyrev dat hij zijn hand boven een deken kon houden, en dat dit door het slimme materiaal werd herkend. Zijn vingers konden de deken gebruiken als touchscreen.

Bovendien bleek Poupyrev een colbert van het materiaal te dragen. In een video werd getoond dat het kledingstuk op het Londense Savile Row werd ontworpen, en dat over de mouw kan worden 'geswipet' om een telefoongesprek aan te nemen. Google werkt samen met kledingmerk Levi's om het slimme textiel op de markt te brengen.

"Jullie, vrienden, zijn nu allemaal modeontwerpers", zei een vertegenwoordiger van Levi's tegen een zaal vol ontwikkelaars. Hij riep hen op om mee te denken over de manieren waarop slimme kleding zou kunnen worden ingezet.

Het onderzoeksteam van Google toonde vrijdag ook twee initiatieven op het gebied van beveiliging. Project Vault is een beveiligde computer ter grootte van een MicroSD-kaart, en het bedrijf wil wachtwoorden vervangen door sensordata.

Lees hier meer over deze projecten.