Onderzoekers van de technische universiteit MIT hebben een minirobot gedemonstreerd die zichzelf kan opvouwen en vervolgens kan lopen en zwemmen.

De onderzoekers presenteerden het robotje donderdag tijdens robotconferentie ICRA 2015, meldt organisator IEEE Spectrum.

Het robotje vouwt zichzelf vanuit een vlakke vorm met behulp van een magneet binnen enkele seconden op. Er kunnen dan verschillende vormen gebruikt worden die essentieel zijn voor de taken van de robot. De taken bestaan uit lopen en zwemmen.

De onderzoekers hebben de robot in de publicatie 'Untethered miniature origami robot that self-folds, walks, swims, and degrade' omschreven. Daaruit blijkt dat het origamifiguurtje onopgevouwen een afmeting heeft van 1,7 centimeter bij 1,7 centimeter en 0,31 gram weegt.

Naast een magneet bestaat het opvouwbaar velletje hoofdzakelijk uit pvc, maar via lasertechniek zijn er ook de materialen polystyreen en papier gebruikt. Die laatste elementen zijn essentieel in de vouwlijnen van de robot. Voor het opvouwen moet er bovendien warmte aanwezig zijn.

De robot kan zich voortbewegen door twee verschillende soorten magneten en behaalt een snelheid van 3 centimeter per seconde (0,1 kilometer per uur). Zo kan het op moeilijk bereikbare plekken, zoals bijvoorbeeld in nauwe spleten in gebouwen of apparaten, komen. Daar kan het dan objecten die in de weg zitten verplaatsen en verwijderen. De robot kan object van 0,6 gram dragen, twee keer zijn eigen gewicht.

De robot is echter ook oplosbaar wanneer het in de vloeistof Aceton geplaatst wordt, maar dan blijft de magneet over. De onderzoekers hopen de techniek door te ontwikkelen zodat hij gebruikt kan worden voor in het lichaam. Daar moet hij vervolgens volledig zelfstandig kunnen opvouwen, opereren en oplossen zonder dat er iets achterblijft in het lichaam.