De supersnelle Cheetah-robot van technische universiteit MIT kan nu ook autonoom over diverse obstakels springen. 

Dat blijkt uit een video die door het team achter de robot online is gezet.

De Cheetah wordt getoond terwijl hij op een loopband rent met een snelheid van 8,64 kilometer per uur. De onderzoekers gooien vervolgens obstakels van 27, 34 en 40 centimeter hoog op de loopband. De robot springt er zonder moeite overheen.

Dat kan dankzij een nieuwe 2d-laser die ingebouwd is in de Cheetah. Dankzij deze laser kan de robot de afstand tot objecten meten, hij wordt zich volgens de onderzoekers bewust van zijn omgeving.

Zodra een obstakel in zicht is, past de Cheetah zijn passen aan om tot de juiste positie voor een sprong te komen. Met een speciaal algoritme wordt dan berekend hoe hard de poten moeten worden afgezet om exact over het obstakel heen te komen.

Ontwikkeling

De Cheetah wordt mede door MIT ontwikkeld, maar is afkomstig van het roboticabedrijf Boston Dynamics. De robot wordt ontwikkeld met investeringen van DARPA, een onderdeel van het Amerikaanse leger. De Cheetah heet een topsnelheid van 47,15 kilometer per uur en was daarmee destijds de snelste robot ter wereld. Inmiddels zijn er snellere modellen getoond. 

Eind vorig jaar werd al getoond dat de Cheetah ook kan springen. Toen ging het echter om een klein sprongetje en werd nog niet getoond hoe de robot zelf een object kon analyseren.