Kartonnen vr-bril Google Cardboard krijgt een nieuwe versie voor grotere smartphones, en krijgt daarnaast iOS-ondersteuning.

Dat maakte Google bekend tijdens ontwikkelaarsconferentie Google I/O.

Volgens Google zijn er sinds de onthulling op I/O 2014 inmiddels al ruim een miljoen kartonnen virtual reality-brillen in gebruik genomen. Nu komt het bedrijf met een nieuwe versie van de kartonnen bril die een telefoon als beeldscherm gebruikt.

De nieuwe Cardboard is groter, om plaats te bieden voor toestellen met een groter scherm. Ook is de nieuwe versie makkelijker in elkaar te zetten, en krijgt het een nieuwe, betrouwbaardere knop.

Bovendien is de bijbehorende app beschikbaar voor iOS, en de achterliggende software voor ios-ontwikkelaars. Zo kunnen zowel Android- als iOS-gebruikers de kartonnen vr-bril gebruiken.

Google Jump

Om zoveel mogelijk mensen video's in 360 graden voor virtual reality te laten maken, komt Google met het nieuwe Google Jump. Met die software kan iedereen makkelijk video's in 360 graden maken.

Daarvoor is een cirkelvormige camerastandaard nodig, waar 16 Gopro-actiecamera's in geplaatst worden. De beelden die met die camera's worden gemaakt, worden vervolgens door software van Google in elkaar gezet.

Daardoor worden de beelden niet alleen naadloos op elkaar aangesloten, maar ontstaat bovendien een overtuigende 3d-illusie. Gebruikers kunnen hun hoofd bewegen om lichtjes om een hoek te kijken of van perspectief te wisselen.

Om de video's aan gebruikers te tonen wordt Youtube gebruikt. De site heeft al een functie voor video's in 360 graden, en die wordt de komende tijd verder uitgebouwd.