Google ontwikkelt een besturingssysteem dat kan worden gebruikt door slimme apparaten die onderdeel zijn van het 'internet of things'.

Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt op zijn ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Brillo, zoals het systeem heet, is gebaseerd op Android en kan volgens Google simpel worden gebruikt op allerlei verschillende apparaten met een internetverbinding.

Volgens het bedrijf heeft Brillo zeer bescheiden systeemeisen, waardoor ook zeer simpele apparaten ermee overweg kunnen.

Apparaten met Brillo zullen voor gebruikers uniforme besturingsmogelijkheden bieden. Op een Android-apparaat moet het mogelijk worden om een Brillo-apparaat te kiezen, zoals je ook een Bluetooth-apparaat kiest. Vervolgens kunnen bijvoorbeeld slimme lampen of thermostaten worden bestuurd.

De apparaten staan in verbinding via Weave, een nieuw initiatief van Google dat het makkelijk moet maken voor alle slimme apparaten om onderling en met gebruikers te communiceren. Weave kan ook worden gebruikt met andere besturingssystemen dan Brillo.

In het derde kwartaal van dit jaar verschijnt een ontwikkelaarsversie van Brillo. Vermoedelijk zullen de eerste Brillo-apparaten pas aan het eind van 2015 of in 2016 op de markt verschijnen.

Bekijk een livestream van Google I/O: