De ontwikkelafdeling van Disney heeft samen met een universiteit een robot gecreëerd die loopt zoals een 3d-animatie dat doet.

Dat blijkt uit een paper dat Disney dinsdag publiceerde. Disney Research in Pittsburgh en de Robotic Institute van de Carnegie Mellon University ontwikkelden de robot.

Het apparaat bestaat uit twee benen en voeten die het lopen van een personage mogelijk maken. Data die animatiestudio's gebruiken voor de tred van een personage kan gebruikt worden voor de robotbenen.

"Bij lopen is het fysieke element het belangrijkste onderdeel. Als we de onderste helft van het lichaam kunnen laten werken, kunnen we exacte dezelfde procedure gebruiken voor het bovenste deel van het lichaam", verklaart het ontwikkelteam tegenover Fortune.

Het team liep tijdens de ontwikkeling vooral aan tegen de fysieke beperkingen van de robotbenen. De benen moesten zo ontwikkeld worden dat ze overeenkomen met een 3d-geanimeerd personage.

Desondanks was het niet mogelijk om direct een 3d-animatie om te zetten naar de robot omdat die bijvoorbeeld omvalt in situaties waarin de animatie dat niet doet. Onder andere de enkel liep tegen problemen aan, als die te ver draaide ging de robot onderuit. Het team moest dan ook de bewegingsvrijheid van de enkels, knieën en heupen op elkaar afstellen.