Lenovo, de grootste computerfabrikant ter wereld, wil zich naast hardware ook meer gaan richten op software. 

Dat zegt Lenovo-ceo Yang Yuanqing bij de presentatie van de vierdekwartaalcijfers van Lenovo's gebroken boekjaar. Volgens de topman zal de omslag de komende jaren voor een "nieuwe groeigolf" zorgen.

Lenovo zag de winst in het vierde kwartaal met 36 procent dalen naar 100 miljoen dollar. Dat kwam met name door twee grote overnames. De omzet in die drie maanden steeg met 21 procent naar 11,3 miljard dollar.

Over het hele jaar zag het bedrijf de omzet met een vijfde groeien naar 46,3 miljard dollar ten opzichte van een jaar eerder. De nettowinst over het hele jaar lag op 829 miljoen dollar, een stijging van 1 procent vergeleken met het jaar daarvoor.

Record

Lenovo verscheepte met 13,3 miljoen pc's en recordaantal computers in het vierde kwartaal. Dat bezorgt het bedrijf een marktaandeel van 19,5 procent. Over het hele jaar werden er zestig miljoen pc's verscheept. 

Het aantal smartphones dat de fabrikant verkocht steeg in het vierde kwartaal naar 18,7 miljoen stuks. Over het hele jaar verscheepte Lenovo 76 miljoen smartphones. Daarmee blijft Lenovo de op twee na grootste speler op de smartphonemarkt, achter respectievelijk Samsung en Apple.