Een virtualrealitybril die werkt door bewegingen van de ogen te registreren heeft binnen vierentwintig uur via Kickstarter 175.000 dollar opgehaald.

Dat blijkt uit de Kickstarter-pagina van de bril Fove.

De naam Fove verwijst naar de fovea, een inzinking in het oog. Een grafische engine registreert nauwekeurig waar dat deeltje naar toe kijkt. De virtualrealitybril moet meerdere apparaten overweg kunnen, zoals pc's en smartphones.

De Fove moet door de oogregistratie in games voor een meeslepende ervaring zorgen. Dit gebeurt door bijvoorbeeld oogcontact met personages te maken of door wapens te richten met alleen een blik naar een bepaald doel.

Ook moet de Fove aantrekkelijk worden voor mensen met een neurologische ziekte, zoals ALS. Een jongetje met zo'n motorneuronziekte kreeg het met de bril voor elkaar om in de echte wereld piano te spelen door toetsen te bedienen met oogbewegingen.

Het bedrijf dat de bril maakt hoopt dat minder mobiele mensen uiteindelijk ook de Fove gebruiken voor typen en gamen. Japanse onderzoekers bekijken bovendien hoe de bewegingsregistratie van de ogen uiteindelijk ook mensen met autisme en Asperger kan helpen.

Fove probeert met de Kickstarter-campagne 250.000 dollar op te halen om de oogregistratie-techniek verder te verfijnen. De campagne loopt nog tot 4 juli 2015.

Toshiba en Samsung leveren een aantal onderdelen van de bril die in mei 2016 moet verschijnen.