Het Chinese Huawei heeft een besturingssysteem gelanceerd voor slimme apparaten. Het besturingssysteem valt op door zijn geringe omvang van tien kilobyte.

Dat laat het bedrijf woensdag weten. Huawei beweert dat zijn zogeheten LiteOS de lichtste in zijn soort is. Huawei geeft aan dat LiteOS "nul configuratie, automatische ontdekking en automatische netwerken" ondersteunt.

LiteOS is speciaal bedoeld voor het zogenoemde Internet of Things, een verzamelnaam voor slimme verbonden apparaten. Het besturingssysteem kan gebruikt worden om slimme apparaten zoals wearables en auto's met elkaar te verbinden.

Het bedrijf voorspelt dat in 2025 wereldwijd ongeveer 100 miljard verbonden apparaten zijn. Om deze groei te stimuleren is LiteOS open voor alle ontwikkelaars, al is het onduidelijk of het open source is.

Tegenover The Financial Times geeft William Xu, hoofd van strategie en marketing van Huawei, aan dat het bedrijf niet geïnteresseerd  is in eigen aan internet verbonden gadgets. "We willen de verbinding ontwikkelen, niet de apparaten."

Xu geeft als voorbeeld dat een elektrische tandenborstel registreert hoe vaak en effectief gepoetst wordt. Vervolgens krijgt de gebruiker advies wanneer en hoe het efficiënter kan. Hij benadrukt dan ook dat LiteOS niet bedoeld is als concurrent voor mobiele besturingssystemen als Android en iOS.