Franse onderzoekers hebben een kleine drone ontwikkeld die erg klein opgevouwen kan worden, en zichzelf bij het opstijgen kan uitklappen.

Onderzoekers Stefano Mintchev en Dario Floreano van de Technische Universiteit van Lausanne hebben zich bij het ontwerp van de drone laten inspireren door de origami-vouwkunst, meldt Wired.

De drone heeft op het eerste gezicht een doorsnee ontwerp met vier rotoren die in vier richtingen uitsteken. De rotoren kunnen echter rond de drone worden gewikkeld, waardoor die veel kleiner en meer draagbaar wordt.

Dankzij de origami-achtige armen met bewust aangebrachte vouwen is de constructie zowel flexibel als stevig. Twee kleine verticale vouwen in de rotorarmen zorgen ervoor dat ze opgevouwen kunnen worden. Een lange horizontale vouw maakt dat de armen eenmaal uitgeklapt stijf worden gehouden.

Terugvouwen

Zodat de armen talloze keren in- en uitgevouwen kunnen worden, is onrekbaar plastic door de onderzoekers voorzien van een dunne glasvezel toplaag. Dat maakt de drone licht, flexibel en toch stevig en duurzaam.

Momenteel kan de drone zichzelf enkel uitklappen: wanneer de rotoren starten, vouwen de armen zich naar buiten. Uiteindelijk willen de onderzoekers ook dat de drone na bijvoorbeeld een landing op de hand van de gebruiker zijn eigen rotors terugvouwt naar zakformaat.

Hoewel het huidige prototype erg klein is, denken de onderzoekers dat hun ontwerp op termijn ook toepasbaar is op grotere drones die een camera of een lading kunnen dragen. Dergelijke drones hebben door hun naar buiten stekende rotorarmen vaak een vrij grote spanwijdte.