Samsung heeft een aantal patentaanvragen gedaan voor een robot die als een pak gedragen kan worden, bijvoorbeeld om werknemers in fabrieken fysiek sterker te maken.

Dat meldt Patently Mobile, dat Amerikaanse patentaanvragen van grote bedrijven in de gaten houdt.

Onlangs heeft Samsung een serie aanvragen bij het Amerikaans patentbureau ingediend, die allemaal slaan op een robot die als een pak gedragen kan worden.

Doel van een zogenoemd 'exoskelet' is om de gebruiker extra kracht en ondersteuning te bieden om erg zware lasten te kunnen dragen. Mogelijk zou het pak ook door ouderen of gehandicapten gebruikt kunnen worden om beter te lopen.

Spiersignaal doorgeven

Samsung beschrijft nauwkeurig hoe zijn exoskelet de verschillende beenbewegingen van de drager kan volgen en ondersteunen. Sensoren voelen aan op welke manier de gebruiker zijn benen beweegt, hoe hij zijn voeten neerzet en meer, om zo nauwkeurig mogelijk de stappen te volgen.

In enkele aanvragen beschrijft Samsung hoe gebruikers middels elektroden het spiersignaal van hun benen aan het exoskelet doorgeven. Zo zou de precieze beweging van beide benen nog nauwkeuriger gevolgd kunnen worden door de robotbenen.

Krachtverdeling

Ook meldt Samsung een manier waarbij zowel de druk op de zolen als de hoek van de knieën wordt gebruikt om de stand van de benen van de gebruiker te berekenen. Zo kan worden bepaald wanneer de knieën elkaar tijdens het lopen passeren, en kunnen krachten steeds goed worden verdeeld.

Of Samsung al daadwerkelijk bezig is met de productie en ontwikkeling van een dergelijk exoskelet is niet bekend. Er zijn al wel bedrijven die exoskeletten in de praktijk toepassen, zoals het Zuid-Koreaanse Daewoo. Dat bedrijf laat zijn werknemers met robotpakken bijzonder zware lasten dragen.