L'Oréal gaat menselijke levende huid 3d-printen om make-up en andere cosmetische producten op te kunnen testen. 

De cosmeticagigant gaat daarvoor samenwerken met Organovo, een bedrijf dat zich richt op het 3d-printen van levend weefsel dat zich net zo gedraagt als menselijk weefsel.

L'Oréal doet al dertig jaar onderzoek naar het nabootsen van de menselijke huid. Door dit onderzoek te combineren met de technologie van Organovo moet 3d-geprinte huid ontstaan die zeer dicht in de buurt komt van menselijke huid.

Levende huid

Deze huid, die vervolgens eenvoudig te produceren is, moet gebruikt worden voor het testen van onder meer make-up. Omdat de bedrijven verwachten levende huid te produceren, kan goed gemeten worden hoe de menselijke huid in de praktijk zal reageren op bepaalde producten.

De testhuid is daarmee een goede vervanging van dierproeven. L'Oréal gebruikt sinds 2013 wereldwijd geen dierproeven meer. Wanneer de testhuid klaar is om echt geprint te worden, is niet bekend.

De techniek van Organovo wordt tot nu toe alleen gebruikt in het testen van medicijnen en ander medisch onderzoek. Het is voor het eerst dat Organovo zicht mengt in de cosmetische industrie.