Apple zou na bijna tien jaar aan onderzoek het plan hebben geschrapt om een eigen televisie te produceren.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. 

De top van het bedrijf zou de beoogde functies van het apparaat niet interessant genoeg gevonden hebben om de markt ook met een eigen tv te betreden. Plannen voor de tv, niet te verwarren met settopbox Apple TV, zouden onder meer de toevoeging van een camera voor videobellen omvatten, naast een ultra-hd resolutie. 

De berichtgeving van The Wall Street Journal volgt kort na een open brief aan Apple door activistische belegger en Apple-grootaandeelhouder Carl Icahn, die daarin zijn verwachting uitspreekt dat het bedrijf zowel een eigen elektrische auto als tv gaat lanceren in de komende jaren.

Volgens Icahn heeft Apple een 55 en 65 inch model gepland staan voor 2016. De bronnen van de Amerikaanse krant stellen echter dat het bedrijf die plannen al meer dan een jaar geleden heeft geschrapt.

Volgens eerdere geruchten gaat Apple begin juni wel een nieuwe Apple TV onthullen, inclusief Siri-ondersteuning en een afstandsbediening met touchpad. Ook zou het met een eigen online tv-abonnement komen dat de concurrentie aangaat met traditionele kabelaanbieders in de Verenigde Staten.