Het Nederlandse bedrijf Oxboard heeft een Segway-achtig apparaat ontwikkeld waarmee gebruikers zich snel kunnen verplaatsen.

Dat maakt het bedrijf dinsdag bekend.

De Oxboard is een soort skateboard van zo'n 60 centimeter dat in de breedte gebruikt moet worden en werkt als een Segway, alleen dan zonder stang en stuur.

De Segway, waarop de Oxboard gebaseerd is

Met vier gyroscopen die op de honderdste millimeter nauwkeurig moeten zijn, corrigeert de Oxboard constant de balans van de gebruiker. Door naar voren te leunen gaat het voertuig naar voren en door naar achteren te leunen gaat hij naar achteren. Ook is het mogelijk bochten te maken en om de eigen as te draaien.

Het apparaat kan vijftien kilometer per uur en heeft een bereik van zo'n twintig kilometer per acculading.

Voor de Oxboard is onder meer de technologie achter de Segway verfijnd. Het bedrijf vergelijkt zijn product, waarvan in het buitenland al soortgelijke varianten zijn verschenen, met de hoverboard uit de film Back to the Future. Dat was een skateboard dat net boven de grond zweefde en had dus geen wielen.

Gebruik

Volgens ondernemer Ernie Hiemstra, oprichter van Oxboard, is het vervoersmiddel bedoeld voor "de laatste kilometers".

"Het is een vorm van persoonlijk gemotoriseerd transport. Wanneer je bijvoorbeeld naar je werk gaat met de auto, dan kun je het laatste stuk van de parkeerplaats naar kantoor afleggen met je Oxboard."

Ook voor treinreizigers zou het vervoersmiddel voor de laatste kilometer van pas kunnen komen, aldus Hiemstra. "Je kunt het gebruiken als een vouwfiets, alleen is de vouwfiets een onhandig en ouderwets vervoersmiddel en is Oxboard licht, handzaam en aantrekkelijk."

Praktijkervaring

NU.nl kon de Oxboard al een week uitproberen. Met zijn 11 kilogram is het apparaat vrij zwaar om mee te nemen in de trein. Een ander nadeel is dat drempels en anderen hoogteverschillen van hoger dan 1 centimeter niet overbrugd kunnen worden met de Oxboard. Ook verkeersdrempels zijn lastig te nemen. 

De Oxboard buiten gebruiken met ongelijke stoepen en drempels is dus geen aanrader. Op het asfalt werkt het apparaat dan wel weer erg soepel en snel.

De besturing van en controle over de Oxboard went bovendien vlug en na een paar minuten konden de meeste redacteuren uit de voeten met het vervoersmiddel. Vooral binnenshuis op gelijke vloeren lijkt het apparaat van pas te komen.

Zakelijk

Volgens het bedrijf is er dan ook al interesse vanuit zakelijke klanten zoals warenhuizen,  bedrijfsterreinen en vliegvelden. "Overal waar werknemers dagelijks grote afstanden moeten afleggen, bijvoorbeeld in grote magazijnen, kan het de efficiëntie ten goede komen wanneer zij worden uitgerust met een Oxboard", stelt Hiemstra.

De Oxboard is vanaf 22 mei verkrijgbaar voor een adviesprijs van 799 euro.