Oculus heeft de minimale systeemeisen bekend gemaakt die nodig zijn voor pc’ om zijn virtual reality-bril mee aan te kunnen drijven.

Gebruikers hebben minstens een Nvidia GTX 970- of AMD 290-videokaart nodig om de Oculus Rift te kunnen gebruiken, meldt het bedrijf.

Daarnaast is minstens een recente Intel Core i5-processor nodig, 8 GB werkgeheugen of meer en de mogelijkheid tot HDMI 1.3-uitvoer. Ook werkt de Oculus Rift enkel met Windows 7 of beter, en heeft de vr-bril twee usb-poorten nodig.

De Oculus Rift werkt volgens hoofdontwikkelaar Atman Binstock waarschijnlijk met vrijwel geen enkel huidige laptop. Zelfs huidige laptops met aparte videokaart zijn volgens Binstock niet geschikt voor de dubbele full hd-schermpjes die in de Oculus Rift zitten.

Duizend euro

Aanstaande videokaarten voor laptops zijn volgens de hoofdontwikkelaar mogelijk wel geschikt voor de zware prestaties die de vr-bril vereist.

Daarnaast zal de vr-bril voorlopig alleen geschikt zijn in voor Windows. Ontwikkeling voor OS X en Linux is tijdelijk gepauzeerd om bril helemaal klaar te maken voor de lancering op Windows.

De relatief hoge eisen zijn nodig zodat de Oculus Rift soepel loopt, omdat gebruikers bij een te lage beeldverversing misselijk kunnen worden. The Verge berekende dat een pc met de minimale systeemeisen zo’n duizend euro kost.

De Oculus Rift komt in het eerste kwartaal van 2016 op de markt, en is vanaf eind 2015 vooruit te bestellen. De prijs van de vr-bril is nog niet bekend.

Video: Oculus komt eerste kwartaal 2016 op de markt