De Aeromobil 3.0, de eerste vliegende consumentenauto, is tijdens een testronde in Slowakije neergestort. Daarbij is niemand gewond geraakt.

Dat laat Aeromobil weten. Het ongeluk vond al op vrijdag 8 mei plaats.

Stefan Klein, één van de oprichters van Aeromobil, bestuurde de vliegende auto op het moment van het ongeluk. Doordat Klein in staat was om een parachute in te schakelen, kon de impact van de botsing beperkt worden.

Ooggetuigen verklaren tegenover het Slowaakse SME dat het toestel in een neerwaartse spiraal naar beneden stortte. Daarna werd de parachute gelanceerd, waardoor Klein na een ziekenhuisbezoek ongedeerd bleek. Het toestel heeft echter flinke schade opgelopen.

Bekijk een algemene video van de Aeromobile 3.0

Aeromobil 3.0: De eerste vliegende auto
Aeromobil 3.0: De eerste vliegende auto

"De gedetailleerde data en algemene ervaring van deze testvlucht zullen uitvoerig geanalyseerd en gebruikt worden in het onderzoek, de ontwikkeling en verbeteringen van het prototype", verklaart Aeromobil.

Het is onduidelijk of de crash van invloed is op de lanceerperiode van de vliegende auto. De Aeromobil moet ergens in de komende twee jaar uitkomen. In oktober liet het bedrijf nog weten dat de Aeromobil 3.0 bijna klaar was voor de commerciële markt.