Vier van de 48 zelfrijdende auto’s die sinds september op de openbare weg worden getest in de Amerikaanse staat Californië hebben een ongeluk gekregen. In twee gevallen bestuurde een mens op het moment van het ongeluk de auto.

Dat meldt AP maandag op basis van een anonieme bron. De ongelukken zijn door de desbetreffende fabrikanten bevestigd.

Bij twee van de vier ongelukken was de auto zelf aan het rijden toen de botsing plaatsvond. Toch zeggen Google en Delphi Automotive, van wie de betreffende auto’s zijn, dat hun voertuigen niets te verwijten valt.

Drie van de vier ongelukken gebeurden met auto’s van Google. De zoekgigant heeft 23 zelfrijdende voertuigen rondrijden in Californië. In één geval ging het om een voertuig van onderdelenleverancier Delphi Automotive waarbij een persoon aan het sturen was.

Google-auto's

Bij twee ongelukken met Google-auto’s was het voertuig dus zelf aan het rijden. De botsingen vonden allemaal plaats bij een snelheid van minder dan 16 kilometer per uur. Bovendien zijn er geen gewonden gevallen en is er alleen spraken van lichte materiële schade.

Google wil niet ingaan op de oorzaak van het ongeval, maar stelt dat ze allemaal veroorzaakt werden door "menselijk falen of onoplettendheid". Of dat slaat op de persoon in de zelfrijdende auto of de persoon in de andere auto betrokken bij het ongeval is onbekend.

Kilometers

Volgens het bedrijf zijn ongevallen, ondanks het hoge niveau van veiligheid, niet te vermijden. Google stelt dat zijn zelfrijdende auto’s tot nu toe 225.000 kilometers hebben afgelegd, het equivalent van vijftien jaar voor een gemiddelde bestuurder.

AP meldt echter dat volgens Amerikaanse statistieken een mens gemiddeld slechts 0,3 ongevallen met alleen blikschade maakt per 160.000 kilometer. Bij de Google-auto’s zijn dat er dus drie per 225.000 kilometer. Google merkt daarbij op dat blikschade vaak niet gemeld wordt bij instanties.

In de staten Nevada, Michigan en Florida is het inmiddels ook mogelijk zelfrijdende auto’s op de openbare weg te testen. De lokale toezichthouders laten weten dat daar zover bekend nog geen ongelukken hebben plaatsgevonden.