Maker van slimme stappentellers Fitbit wil naar de Amerikaanse beurs. 

Het bedrijf diende hiervoor donderdagavond Nederlandse tijd de benodigde documenten in bij de Amerikaanse Security and Exchange Commission. 

Hieruit blijkt dat Fitbit voor minimaal honderd miljoen dollar aandelen uit wil geven.  Dat bedrag is volgens kenners slechts een ruwe schatting omdat Fitbit de kosten en opbrengsten nog eens goed gaat doorrekenen.

In de documentatie komen ook enkele verkoopcijfers van het bedrijf naar voren. Het bedrijf boekte afgelopen kwartaal een omzet van 337 miljoen dollar, omgerekend bijna 300 miljoen euro, en een winst van 48 miljoen dollar, zo'n 42,6 miljoen euro.

Verkoop

In 2014 verkocht Fitbit 10,9 miljoen slimme stappentellers, vergeleken met 1,3 miljoen in 2012. Ook het aantal betalende gebruikers is fors toegenomen, van 600.000 in dat jaar naar 9,5 miljoen in het eerste kwartaal van 2015. Fitbit biedt een betaalde dienst aan die meer inzicht geeft in de lichaamsbeweging van gebruikers.

Het bedrijf tempert de verwachtingen enigszins door te wijzen op de forse concurrentie waarmee Fitbit te kampen heeft. "Bijvoorbeeld Apple heeft onlangs de Apple Watch, met brede functionaliteiten waaronder gezondheids- en fitnessfuncties, geïntroduceerd. We concurreren ook met een breed aanbod aan losse gezondheids- en fitnessapps", aldus Fitbit.

Het bedrijf wil zich laten inschrijven aan de New York Stock Exchange (NYSE) onder de afkorting FIT.