Microsoft maakt het voor ontwikkelaars bij Windows 10 eenvoudig Android- en iOS-apps over te zetten naar het nieuwe besturingssysteem. Het bedrijf hoopt zo het appaanbod te stimuleren.

Dat liet Microsoft woensdag weten tijdens de ontwikkelaarsconferentie Build.

Microsoft-directeur Satya Nadella noemde Windows 10 een heel nieuwe generatie van Windows. "Het is een heel andere versie van Windows wat betreft hoe we het afleveren, hoe we het in leven houden. Het is echt een dienst."

Microsoft heeft zichzelf als doel gesteld over twee tot drie jaar 1 miljard Windows 10-apparaten geactiveerd te hebben. Het nieuwe systeem wordt in de zomer uitgebracht.

Video: Voorbeschouwing, keynote en nabeschouwing presentatie Microsoft

Apps

Ontwikkelaars kunnen voor Windows 10 in één keer apps maken voor tablets, pc's, telefoons en Xbox One. Het systeem draait op al deze apparaten.

Microsoft wil het appaanbod voor Windows 10 stimuleren door het onder meer mogelijk te maken eenvoudig Android- en iOS-apps om te zetten naar Windows-app. Daarvoor zouden slechts kleine aanpassingen aan de bestaande code nodig zijn.

Windows 10 krijgt niet automatisch exact dezelfde apps als op Android en iOS. Ontwikkelaars moeten zelf functionaliteiten die gebruikmaken van bijvoorbeeld Google-diensten vervangen door alternatieven van Microsoft, bijvoorbeeld integratie van een kaartinformatie via Here Maps versus Google Maps.

Microsoft maakt het verder mogelijk om van webpagina's een soort apps te maken, zodat deze notificaties kunnen sturen naar gebruikers via het notificatiescherm van Windows 10. Die optie werkt ook als de websites is afgesloten. 

Ook kunnen bestaande Windows-programma's eenvoudig als app in de nieuwe Windows Store aangeboden worden.

Windows Store

Apps in de Windows Store kunnen in Windows 10 afgerekend worden via een provider in plaats van alleen via creditcards. Deze mogelijkheid werkt niet alleen op telefoons, maar op alle Windows 10-apparaten. Hoe dat precies gaat werken is onduidelijk.

Mensen kunnen zich in de nieuwe Store op apps en ontwikkelaars abonneren en het is voor ontwikkelaars mogelijk om video's toe te voegen aan een appomschrijving en het aantal downloads nauwkeurig in de gaten te houden. Er komt ook een aparte Windows Store voor bedrijven met een selectie van zakelijke apps die beschikbaar zijn voor medewerkers.

Nieuwe browser en Cortana

Zoals eerder aangekondigd krijgt Windows 10 een nieuwe browser naast Internet Explorer. De browser ging nog schuil onder de werknaam Project Spartan, maar gaat uiteindelijk Microsoft Edge heten. De browser moet simpeler, stabieler en sneller zijn dan IE en laat gebruikers tekenen en schrijven op pagina's en deze creaties delen via mail en sociale media.

De browser werkt samen met digitale assistent Cortana die vanuit de url-balk of via een kleine pop-up direct informatie kan geven over een term of locatie. 

Cortana kan in Windows 10 ook samenwerken met apps. Zo is het mogelijk met een spraakopdracht snel een bericht te sturen via berichtenapp Viber zonder de app zelf te openen.

Hololens

De holografische bril Hololens, die Microsoft eerder dit jaar aankondigde, gaat ook op Windows 10 draaien. Ontwikkelaars van Windows 10-apps kunnen aan hun programma's zelf hologrammen toevoegen zodat de apps ook op de bril gaan werken.

Wanneer Hololens verkrijgbaar zal zijn, is niet bekend. Eerder vertelde Microsoft dat de bril rond Windows 10 moet uitkomen. Het nieuwe besturingssyssteem moet volgens Microsoft tijdens de levensduur van het nieuwe besturingssysteem verschijnen, maar concreter dan dat werd het bedrijf niet. 

Office 16

Microsoft besteedde ook tijd aan Office 16, de nieuwe variant van het bekende softwarepakket van Microsoft. Nieuw is de mogelijkheid om extensies te installeren. Zo kan bijvoorbeeld een app voor het digitaal ondertekenen van documenten in Word worden geïntegreerd en kan Powerpoint worden uitgebreid met een extrensie van een fotodatabank.

Microsoft toonde voor Outlook ook de mogelijkheid om een Uber-afspraak automatisch in te plannen bij een gebeurtenis in de agenda. Deze zogeheten add-ins zijn beschikbaar in de standaardversie van Office-apps, maar ook in mobiele varianten en webversies.

Het wordt daarnaast mogelijk om Microsoft's eigen app Skype in andere apps te integreren zodat meer programma's bijvoorbeeld een videobelfunctie krijgen.