LG Display, de schermentak van moederbedrijf LG, moet alsnog een boete van 210 miljoen euro betalen vanwege kartelvorming. 

Dat heeft het Europees Hof donderdag bepaald.

Vijf Aziatische producten van lcd-schermen kregen in 2010 een boete van in totaal 649 miljoen euro opgelegd vanwege het maken van illegale prijsafspraken.

Naast LG Display, de schermentak van LG, werden ook AU Optronics, Chimei Innolux, Chunghwa Picture Tubes en Hannstar Display beboet. Samsung werd ook beschuldigd, maar niet beboet omdat het met informatie over het kartel naar buiten kwam.

LG Display ging in beroep tegen de boete omdat het bedrijf vindt dat de verkopen van lcd-schermen aan het moederbedrijf LG Electronics en aan toenmalig partner Philips onterecht meegerekend werden. Deze schermen werden volgens LG Display niet beïnvloed door het kartel.

Terecht meegerekend

Het Europees Hof wijst deze verdediging nu van de hand en stelt dat de verkopen aan het moederbedrijf terecht zijn meegerekend. "Het bedrag van de boete wordt immers enkel bepaald aan de hand van de verkopen die zijn gerealiseerd op de door de inbreuk beïnvloede markt."

Het maakt volgens het Hof daarbij niet uit of de prijzen van deze verkopen beïnvloed zijn door het kartel.

Afspraken

LG Display moet nu dus een boete van 210 miljoen euro betalen, dat is wel 5 miljoen euro minder dan de originele boete. LG Display boekte in het meest recente kwartaal 630 miljoen euro winst.

Chimei Innlux kreeg met 300 miljoen euro de grootste boete, AU Optronics moest 116,8 miljoen euro betalen, Chunghwa 9 miljoen en Hannstar 8,1 miljoen.

De bedrijven maakten tussen oktober 2001 en februari 2006 prijsafspraken. Ze kwamen maandelijks bijeen om informatie uit te wisselen over toekomstige productieplannen, het prijsbeleid te bepalen en andere commerciële activiteiten te bespreken.