Woningsite Funda is begonnen woningzoekenden virtueel een huis te laten zien met een Oculus Rift-bril die bij makelaars beschikbaar is.

Volgens Funda kunnen al ruim 30.000 woningen en kantoorruimten via de vr-bril bezichtigd worden.

Om in aanmerkingen te komen voor een virtuele bezichtiging moeten aanbieders minstens één 360-graden foto van een woning of kantoor beschikbaar stellen. Zo'n foto is ook in de browser te bekijken, maar een blik door een vr-bril biedt volgens Funda voordelen.

Zo kunnen geïnteresseerden bij een deelnemende NVM-makelaar terecht om in één afspraak meerdere woningen of andere objecten te bekijken. Een bezichtig ter plaatse wordt pas gepland als de virtuele bezichtiging in de smaak is gevallen.

Dat bespaart volgens Funda zowel de tijd van de huizenzoeker, de makelaar als de aanbieder van het object. "Mensen op huizenjacht hebben nu extra reden voor een bezoek aan de makelaar", aldus softwareontwikkelaar Samir Boulema van Funda.

"Door meer huizen in korte tijd te bezichtigen, krijgt de makelaar sneller een beeld van de wensen en behoeften van de huizenzoeker. Als hij daarop doorvraagt, kan hij beter advies geven over huizen die aansluiten bij de woonwens."