Ikea heeft een concept van de keuken van 2025 gemaakt. Het bedrijf toont een slim werkblad dat dienst doet als weegschaal, kookhulp, koelkast en gasfornuis.

De Concept Kitchen 2025 is ontworpen speciaal voor de Milaan Design Week.

In een video toont Ikea het tafelblad van de toekomst dat in 2025 onze eettafels en aanrechtbladen moet vervangen.

Boven het blad hangt een camera met ingebouwde projector die op het werkblad informatie kan tonen. Bovendien houden sensoren in het blad in samenwerking met de camera bijvoorbeeld het gewicht en de maten van ingrediënten en pannen in de gaten.

De camera projecteert ingrediënten die passen bij wat er al op het werkblad ligt en houdt ook rekening met wat je al in huis hebt. De koelkast van de toekomst weet dankzij zogeheten RFID-chips namelijk wat er op voorraad is.

Het tafelblad geeft dankzij de projector ook snijadvies en laat met lijnen en bewegingen zien hoe een groente het best klein gemaakt kan worden. Ook kunnen kooksessies worden opgenomen en gedeeld.

Koken

Het tafelblad moet zelf pannen kunnen verwarmen en op die manier zou de temperatuur exact geregeld kunnen worden. 

Vleer Doing, student van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft meegewerkt aan de conceptkeuken en legt uit dat er inductiespoelen in het houten werkblad verwerkt zitten. Die kunnen speciale pannen die niet heet worden aan de buitenkant over een afstand van enkele centimeters verhitten, door een dun laagje hout heen.

Het midden van het blad zal het heetst worden en aan de randen zijn koelere gedeelten voor minder hard koken of bakken. 

Volgens Ikea moet het in 2025 ook mogelijk zijn om bakjes met groente of vlees juist gericht te koelen terwijl ze op het aanrecht staan. Of het werkblad op dezelfde plekken moeten kunnen koelen, verhitten en producten moet kunnen opladen of dat dat alleen op verschillende plaatsen kan, is niet duidelijk. Omdat het een concept is zijn veel van de technologische aspecten niet bewezen of werkend. 

De platen kunnen ook gebruikt worden om koffie warm te houden en het tafelblad moet smartphones kunnen opladen.

Ikea toont ook een koelkast met losse planken en geen kast of deur er omheen. De planken kunnen producten individueel koelen. Door middel van de RFID-chips bij het eten weet de koelkast welke temperatuur een product moet hebben. Ook zal de keuken van de toekomst volgens het Zweedse bedrijf helemaal ingericht zijn op recyclen.

Eindhoven

Het concept werd ontworpen in samenwerking met ontwerpstudio IDEO en designstudenten van de Lund University en Technische Universiteit Eindhoven. 

De visie van Ikea komt overeen met hoe Microsoft denkt dat de toekomst eruit gaat zien. Het bedrijf heeft al jaren een 'Home of the Future' op zijn hoofdkantoor staan waar een soortgelijk werkblad in verwerkt is. De technologie van RFID-chips en de camera met projector zijn momenteel al mogelijk. De snelheid en nauwkeurigheid laten waarschijnlijk nog te wensen over.

Of Ikea al concreet bezig is met het ontwikkeling van de keuken van de toekomst, is niet bekend.