Wetenschappers van een afdeling van MIT in Singapore hebben een onderwaterrobot ontwikkeld die op eigen kracht in één seconde tien keer zijn eigen lengte aflegt.

De robot, geïnspireerd op de bewegingen van een octopus, is daarmee volgens de onderzoekers de snelste onderwatermachine tot op heden.

"Op dit moment bestaat er geen enkele autonome onderwaterrobot die sneller is", zegt onderzoeker Vignesh Subramaniam. "De enige uitzondering is een torpedo, maar die heeft veel brandstof nodig om zich voort te kunnen bewegen."

Het design van de robot baseert zich op de snelheid waarmee octopussen in staat zijn om te vluchten bij dreigend gevaar. Daarbij vult de octopus zijn holtes met water om dat in een keer achterwaarts weg te stuwen.

Anatomie

Het onderzoek naar de anatomie hiervan leidde tot een 3d-geprinte robot van stevige kunststof, zonder bewegende delen of opslagmogelijkheid voor energie.

Volgens de onderzoekers is het systeem vergelijkbaar met het opblazen en leeg laten lopen van een ballon, maar kan met de energie-efficiënte robot ruim 2,5 keer de stuwkracht van een rigide raket worden behaald.

Deze en vergelijkbare robots zouden mensen kunnen helpen om ook onder water dichtbij dieren te komen die zich snel verplaatsen, zoals dolfijnen. Ook kunnen ze bijvoorbeeld veilig warmwaterkraters inspecteren, aldus de onderzoekers. 

Deze robots gaan ons leven veranderen